Kalça Protezi Ameliyatı
Konu Özeti: Protez, vücudumuzda herhangi bir organın görevini yapmak üzere üretilmiş yapay malzemelere verilen genel bir isim olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde kalça hastalıklarında devrim yaratan kalça protez cerrahisinde yer alan kalça protezi ameliyatı hastaların yaşam kalitesini, ve konforunu artırmaktadır.
Kalça protezi ameliyatı, kalça ekleminin görevini üstlenen, tek tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Kalça eklemleri vücudun en büyük eklemleri arasında yer almaktadır. İlerleyen yaş, yaralanmalar ya da çeşitli hastalıklar eklem hastalıkları arasında yer alan kalça protez ameliyatı ile giderilmektedir. Ayrıca kalça protez ameliyatı, kalça çıkığı probleminin erken dönemde fark edilmemesi durumunda başvurulan cerrahi bir tedavi yöntemdir.
Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?
Kalça eklemi ileri düzeyde hasar görmüş hastalara uygulanan, zedelenmiş eklemin değiştirilmesi operasyonudur. Ameliyat, kalça çıkığı gibi durumlarda da uygulanmaktadır. Kalça protez cerrahisinde başarı; hasta seçimi, ameliyat öncesi planlama, uygun protez seçimi, hastanın hazırlanması aşamalarını kapsamaktadır. Sürecin doğru olarak uygulanması ile ameliyat sonrası başarılı bir sonuç elde edilebilir.
Fiziki şartları bu ameliyat için uygun olan kişiler; havası laminer akımlı, hepa filtreli ameliyathanelere sahip hastanelerde, alanında deneyimli ekipler tarafından tedavi edilmelidir. Kalça protez ameliyatları günümüzde yaygın olarak ortopedi cerrahları tarafından uygulanmaktadır. İlerleyen teknoloji ve tıpta yaşanan gelişmeler sayesinde protez cerrahi alanında başarı oranı artmıştır. Kalça ağrısı yaşayan birçok hasta kalça protez ameliyatına başvurmaktadır.
Prof. Dr. Nejat Güney, Birçok Başarılı Kalça Protez Ameliyatına İmza Attı
Günümüzde her türlü kalça probleminde kalça protez ameliyatı uygulanmaktadır. Genellikle ileri yaş hastalara uygulanan kalça protez ameliyatı başarı oranı oldukça yüksektir. Kalça protez ameliyatı ile hasta eski konforlu yaşamına geri dönebilmektedir. Hastanın başarılı bir ameliyat süreci geçirmesi için yapılması gerekenler bulunmaktadır. Kalça protezi cerrahisi alanında birçok başarılı ameliyata imza atan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nejat Güney, aktif olarak hasta görmeye devam etmektedir.
Tıpta yaşanan gelişmeler ışığında protez cerrahi alanında da birçok yenilik meydana gelmiştir. Prof. Dr. Nejat Güney kişilere uygulanan protezi, aynı seansta her iki kalçaya uygulamış ve daha sonraki yıllarda da diz protezini aynı seansta her iki dize uygulayarak protez cerrahi alanında gelişmelere öncülük etmiştir. Kalça protez ameliyatı kapsamlı bir süreci kapsamaktadır. Ameliyat olmayı düşünen hastaların kalça protez ameliyatı ile ilgili endişeleri bulunmaktadır. Kalça protez ameliyatı ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtına ulaşabilirsiniz.
Kalça Protezi Ameliyatı Tanımı
İleri derecede hasar gören kalça eklemi, hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyecek duruma gelmişse kalça protez ameliyatı gerçekleştirmektedir. Hemen hemen her kalça probleminde kalça protezi uygulanabilmektedir. Ancak aktif enfeksiyon hali, hastanın genel durumunun müsaade etmemesi durumlarında kalça protez ameliyatı gerçekleştirilmemektedir. Kalça protezi iki ayrı parçadan oluşmaktadır. 1 leğen kemiğinin içine koyulan parça, 2 uyluk kemiğinin içine koyulan parçadan meydana gelmektedir. Bu iki parçanın birbiri ile ilişkisini sağlayan, kişinin kalça çevresindeki yumuşak dokuları ve kaslarıdır. İki parça arasında yeni dokular yapılıncaya kadar protez daima risk altındadır. Dolayısıyla 6 haftalık süre içerisinde bacağı fazla içeri çevirmek, bacak bacak üstüne atmak gibi durumlar risk oluşturmaktadır. Ancak bu süre sonunda hasta da herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Yazı İçeriği
- Kalça Protezi Ameliyatı Tanımı
- Kalça Protezi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
- Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
- Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kalça Protezi Ameliyatı Aşamaları Nelerdir?
- Kalça Protezi Ameliyatı Güvenli Midir?
- Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kalça Protezi Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular
1. Kalça Protezi Ameliyatı Tanımı
Kalça protezi ameliyatı kalça ekleminin ileri derecede hasar görmesi, aşınması sonucu hastaya ağrı ve acı yaşatması durumunda gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Hastaya öncelikli olarak ağrı giderici ilaçlar, fizik tedavi egzersizleri uygulanmaktadır. Kalça problemi yaşayan hastaya uygulanan tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması durumunda kalça protez ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Protez ameliyatı süresi ameliyatın cinsine ve hekime göre değişmektedir. Kalça bölgesi çok yıpranmış kişilerde ameliyat süresi uzun sürmekle birlikte kalça protez ameliyatı genel itibarıyla 45 dakika 1 saat arasında gerçekleştirilmektedir.
2. Kalça Protezi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Kemik gelişimini tamamlamış herkes yahut tamamlamak üzere olan herkese kalça protez ameliyatı uygulanabilmektedir. Kalça protez ameliyatı uygulanan hastalıklar; kireçlenme, tümörler, çocukluk döneminden gelen hastalık sekelleri, romatizmal hastalıklar, iltihap sekelleri, ilerleyen yaşla beraber kalça kırıkları ve kanlanma problemi sonrası ortaya çıkan kemik nekrozları gibi hastalıklarda kalça protez ameliyatı uygulamaktadır.
3. Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Hemen hemen herkese uygulanan kalça protez ameliyatı günümüzde yüksek başarı oranlarına sahip cerrahi operasyonlar arasında yer almaktadır. Hastanın kalça protez ameliyatı için uygun olup olmadığına uzman hekimin gerekli muayenesi ve hastaya yapılan tetkikler sonrasında karar verilmektedir. Eğer hastanın herhangi bir enfeksiyonu ya da ameliyata engel herhangi bir sağlık problemi yoksa ameliyat işlemi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca diyabet, tansiyon hastalıkları kalça protez ameliyatı için sorun taşımamaktadır. Ancak yine de hastaların bir süre gözetim altında tutulması gerekmektedir.
4. Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hastaya uygulanılacak kalça protez ameliyatında yaygın olarak genel anestezi kullanılmaktadır. Hastanın ameliyat süreci öncesinde kişiye gerekli muayenenin yapılması ve gerekli tetkiklerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kalça protez ameliyatında hasar gören kemikler çıkartılarak yerine protezler koyulur. Protezin amacı; hasar gören eklemin görevini üstlenmektir. Ameliyattan 4 – 5 saat sonra hasta ağız yolu ile beslenebilmektedir. Ameliyat sonrası hasta destek yardımı ile yürütülmektedir. Bu sreçte hasta varis çorabı giymektedir.
5. Kalça Protezi Ameliyatı Aşamaları
Kalça protezi; hastanın kalça ekleminde bozulma olması, eklemini sağlıklı kullanamama durumunda uygulanan tedavilerin sonuncusu olarak bilinmektedir. Daha önce çeşitli tedavi yöntemleri ile azaltılabilen şikayetlerin hastalık ilerledikçe dayanılmaz duruma gelmesi ve hiçbir yöntem ile kontrol edilememesi halinde kalça protez ameliyatı uygulanmaktadır. Protez düşünülen hastaya, ameliyat öncesinde kapsamlı sağlık taraması yapılmaktadır. Sağlık taraması sonucu, hastanın mevcut sağlık durumu tespit edilmektedir. Genel sağlık durumu bu ameliyat için uygun olmayan hastalar gerekli tedavilerden sonra hazır hale getirilmelidir. Hastaya, ameliyat süresince uygulanacak anestezi yöntemi belirlenmelidir. Ameliyat sonrası hasta bir süre uzman hekim gözetiminde hastanede kalmalıdır.
6. Kalça Protez Ameliyatı Güvenli Midir?
Kalça kireçlenmesi tedavisinde uygulanan cerrahi yöntem olan kalça protez ameliyatı başarı oranları günümüzde oldukça yüksektir. Hastanın ağrı ve acısının arttığı kalça kemiğinde yer alan hasarın ilerlemesi durumunda kalça protez ameliyatı gerçekleşmektedir. Kalça protez ameliyatı süresi uzman hekimin tecrübesine, kalça kemiğinin hasar görme durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ameliyat süreci genellikle 45 dakika 1 saat olmaktadır. Tıpta meydana gelen gelişmeler sayesinde bugünün teknolojisi ile üretilen protezlerin, sanatına uygun ameliyat yapıldığı zaman sağlıklı kullanım ömrü oldukça fazladır. Protez cerrahisinde yaşanan gelişmeler ameliyatların güvenilir bir ortamda daha sık uygulanmasına olanak tanımaktadır.
7. Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalça protezi ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın tercihine göre kalçanın önünden, yanından veya arka tarafından yaklaşık 12-15 cm arası kesiler yapılarak kalça eklemine ulaşılmaktadır. Gerekli teknikler uygulanarak, bozulmuş olan eklem kısımları, hastanın yaşına ve kemik durumuna göre daha önce tespit edilmiş olan uygun boyutlarda protezler ile yenilenmektedir. Bu işlemin süresi; hastanın kalçasının durumuna, cerrahın deneyimine göre çok değişkenlik göstermektedir. İşlemin süresi, 45 dakikadan başlayarak uzun saatlere kadar sürebilmektedir. Hastanede yatış ortalama 4-5 günü geçmemektedir. Ameliyatın ertesi günü koltuk değneği veya yürüteç cihazından destek alınarak hasta ayağa kaldırılmaktadır. Desteksiz yürüme ortalama 3-4 hafta arasında gerçekleşmektedir. Bazı hastalarda bu süre 3 aya kadar uzayabilmektedir. Hastaların 6-8 hafta arasında bazı hareketleri kısıtlanmalıdır. Örneğin; çok alçak yere oturmamalı, bağdaş kurmamalıdır.
Kalça Protezi Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kalça Protezi Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastanın bünyesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Gene itibarıyla hasta 4-5 gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ameliyattan sonraki ilk 5 gün hastanın yürümesi için önemlidir.
Kalça Protezi Ameliyatı Riskli Midir?
Hemen hemen her ameliyatta olduğu gibi kalça protezi ameliyatı da belirli riskleri barındırmaktadır. Ameliyatın riskleri arasında; implantın gevşemesi veya çıkığı ve bacak uzunluğundaki küçük farklılık ortaya çıkabilmektedir.
Kalça Protezi Ameliyatı Fiyatı?
Ameliyat olmayı düşünen hastalar tarafından kalça protez ameliyatı fiyatı merak edilmektedir. Genel olarak kalça protezi ameliyatı uzman hekime, ameliyatın gerçekleştirileceği hastaneye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kalça Protezi Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Hastaların kalça protezi ameliyatı sonrası dikkat etmesi gereken birkaç husus vardır. Hastalar; alçak sandalyeye oturmamalı, otururken ya da yatarken bacak bacak üzerine atmamalı, ameliyatlı bacağın üzerine bütün ağırlık verilmemeli, uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanılmalı ve çorapları giyerken yardım istenmelidir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Nasıl Yatılır?
Hasta kalça protezi ameliyatı sonrası yatarken bacak bacak üzerine atmamalı, ameliyatlı bacağı gövdeye doğru 90 derecelik açıdan daha fazla çekmemeli, ameliyatlı bacağın üzerine bütün vücut ağırlığını vererek dönmemelidir.
Kalça Protezi Neden Ağrı Yapar?
Hastanın kalça protezi ameliyatı sonrası ağrı yaşaması, ağrının geçmemesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Gevşemiş protez hasta da ağrıya yol açabilmektedir. Bu durumda gevşeyen protezin yerine farklı bir protez kalçaya konulmalıdır.
Kalça Protez Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?
Hemen hemen her yaştaki hastaya kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır. Hastanın herhangi bir enfeksiyonu ya da ameliyata engel herhangi bir sağlık problemi yoksa kalça protezi ameliyatı uygulanmaktadır.
Kalça Protezi Olan Hangi Sporları Yapabilir?
Protez ameliyatı sonrası uygulanacak sportif faaliyetler hastanın yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genç yaşta kalça protez ameliyatı olan hastalar tenis, kayak gibi sporları yapabilmektedir.
Kalça Protezinin Çıktığını Nasıl Anlarız?
Kalça protezinin yerinden çıkması mümkündür. Protezin yerinden çıkmasının belirtileri arasında; kalça bölgesinde hissedilen ağrılar ve şişlik oluşumu gösterilebilmektedir. Ayrıca kalça ekleminden gelen seslerde kalça protezinin çıkması belirtileri arasında yer almaktadır.