Diz Kireçlenmesi
Konu özeti: Diz kireçlenmesi (gonartroz) eklem kıkırdağının bozulmasına bağlı olarak diz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlığı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen diz kireçlenmesi hastalığının ilerlemesi durumunda son nokta olarak diz protezi uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca kireçlenme, diz ekleminin hareket etmesine imkan sağlayan diz kıkırdağının zayıflaması sonucu meydana gelmektedir.
Diz kireçlenmesi nedenleri arasında belirli faktörler bulunmaktadır. Kireçlenme, merdiven inip çıkarken ya da oturup kalkarken ağrılara neden olmaktadır. Hastalık genellikle ileri yaş hastalarda görülür. Ancak hastalık, travma sonucu genç yaşlardaki hastalarda da ortaya çıkmaktadır.
Diz Kireçlenme Tedavisi
Hastanın günlük yaşamını olumsuz düzeyde etkileyen kireçlenme, kişinin diz ekleminde meydana gelen aşırı yıpranma sonucu meydana gelmektedir. Diz kireçlenmesi, travma sonucu ya da yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ilerlemesi ile hasta, yaşamsal aktivitelerini gerçekleştirmekte zorluk yaşamaktadır. Bu duruma bağlı olarak hastaya çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Dizde meydana gelen kireçlenmenin tedavi yöntemleri belirli faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Hastanın yaşı, kireçlenmenin nedeni, dizde meydana gelen kireçlenme boyutu ya da hastanın şikâyetinin ciddiyeti tedaviye etkilemektedir. Hastaya gerçekleştirilen tedavi yöntemleri arasında öncelikli olarak ağrı giderici ilaçlar ve fizik tedavi egzersizleri yer almaktadır. Kişinin ağrılarının dinmediği durumlarda uzman hekim onayı ile cerrahi operasyona başvurulmaktadır.
Prof. Dr. Nejat Güney, 4500’ün Üzerinde Başarılı Diz Protezi Ameliyatına İmza Attı
İleri yaşlarda ortaya çıkan ve sinsi bir şekilde ilerleyen bu hastalık, zaman içerisinde kişinin hayatını etkilemekte, hareketlerini kısıtlamaktadır. Birçok hastanın muzdarip olduğu diz hastalıkları tedavisi günümüzde uzman ortopedi cerrahları tarafından yaygın olarak gerçekleştirilmektedir. Diz kireçlenme tedavisi için uygulanan ağrı giderici ilaçlar ve fizik tedavi egzersizlerinin yetersiz kalması durumunda hastaya diz protezi uygulanmaktadır.
Protez cerrahi alanında yer alan diz protezi ameliyatı sonrası hastalar yaşamış oldukları diz ağrılarından kurtulmaktadır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nejat Güney, 4500’ün üzerinde başarılı diz ameliyatına imza atarak birçok hastanın eski sağlığına kavuşmasına imkan tanımıştır. 40 yıla aşkın tecrübesi ile protez cerrahi alanında yaşanan gelişmelere ışık tutan Prof. Dr. Nejat Güney, aktif olarak hasta görmeye devam etmektedir. Dizdeki kireçlenme sonucu hastaya uygulanılacak protez ameliyatında amaç, hastanın diz ağrısı ve acılarını gidermektir.
Diz Eklemi Neden Bozulur?
Hastanın dizinde meydana gelen kireçlenmenin bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü hastalığının ilerlemesi ile hastanın diz ağrılarında artış meydana gelmektedir. Diz ağrıları bu hastalığın en büyük belirtileri arasında yer almaktadır. Hastanın ağrılarını dindirmek için hastaya belirli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Diz kıkırdağının çeşitli nedenlerle zayıflaması sonucu oluşan hasstalığın ilerlemesi durumunda hastaya diz protezi ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Diz protezi, hasar gören diz ekleminin görevini üstlenmektedir.
Çoğunlukla ileri yaş hastalarda görülen diz kireçlenme hastalığı genç yaştaki hastalarda da çeşitli travmalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Diz protez ameliyatı için hastanın genel sağlık durumunun ameliyata uygun olması gerekmektedir. Protez cerrahi alanında yaşanan gelişmeler sayesinde diz protezi ameliyatı başarı oranları yükselmiştir. Ayrıca hastaya uygulanılacak diz protezi çeşitleri de farklılık göstermektedir.
Diz kireçlenme hastalığı sonucu diz protez ameliyatı olacak hastanın muayene edilmesi ve ameliyat için uygun görülmesi sonrası ameliyat süreci ertesi gün başlamaktadır. Hastaya uygulanılacak diz protezi aşınmış dizlere yapılan metalik kaplamaya verilen isimdir. Ayrıca diz protezi bir mekanizma değildir. Diz ekleminde problemi olan hastalara ağrısız ve daha rahat hareket edebilme imkanı sağlamaktadır.
Yazı İçeriği
1. Diz Kireçlenmesi Nedir?
Kireçlenme, yaşlanmaya bağlı olarak ya da sportif yaralanmalar gibi travma sonrası ortaya çıkmaktadır. Dizde bulunan kıkırdağın aşırı ve kötü kullanılması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kişi bu hastalık nedeniyle merdiven inip çıkmakta ya da oturup kalkmakta ağrı ve acı yaşamaktadır. Ağır ağır ilerleyen diz kireçlenmesi hastalığının ağrı şiddeti diz ekleminin hasar görme durumuna göre değişiklik göstermektedir.
2. Diz Kireçlenmesi Kimlerde Görülür?
Gonartroz ya da halk arasında bilinen ismi ile diz kireçlenmesi daha çok orta ve ileri yaşlardaki kişilerde görülmektedir. Ayrıca aşırı kilolu kişilerde ve 50 yaş üstü kadınlarda bu hastalığa daha sık rastlanmaktadır. Diz kireçlenmesi gençlerde sportif yaralanmalar, menisküs yırtığı yaralanmaları gibi travma sonucu da meydana gelmektedir. Kişinin daha önce yaşamış olduğu eklem operasyonları ya da doğuştan gelen çeşitli bozukluklar sonucu da görülmektedir.
3. Diz Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
En önemli belirtileri kişinin dizinde meydana gelen diz ağrılarıdır. Kireçlenme hastalığının ilk evresinde diz eklemini kullanıp kullanmamaya bağlı olarak ağırılar ortaya çıkmaktadır. Hastalığın bir sonraki evreye geçmesi ile hastanın dönemsel olarak yaşadığı diz ağrıları kalıcı hale gelmektedir. Diğer belirtiler arasında; dizde çömelme veya ayağa kalkmada sorun meydana gelmektedir. Kişinin diz hareketlerinde kısıtlılık görülmektedir. Dizde tutulma kilitlenme ya da eklemden ses gelmesi diz kireçlenme belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca hastanın zaman zaman dizlerinde şişlik meydana gelmesi de diz kireçlenmesi belirtileri arasında gösterilebilmektedir.
4. Diz Kireçlenmesi Risk Faktörleri Nelerdir?
Hastanın yaşamış olduğu diz kireçlenme hastalığına etki eden çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Diz kireçlenme hastalığına neden olan risk faktörleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kişinin yaşlanması,
- Romatizmal hastalıklar,
- Enfeksiyon oluşumu,
- Hemofili
- Lupus, Gut gibi hastalıklar kireçlenme hastalığına etki eden risk faktörleri arasında yer almaktadır.
5. Diz Kireçlenmesi Tanısı
Hastanın geçmeyen diz ağrıları nedeniyle uzman hekime başvurması sonucunda hekimin yapacağı tetkikler ile diz kireçlenmesi hastalığının tanısı koyulmaktadır. Hastanın diz ekleminde ağrı tutukluk ve şişlik gibi şikayetler yaşaması diz kireçlenme hatalığının en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. Uzman ortopedi cerrahının fiziki muayenesi ve çekilen röntgen filmleri sonucunda tanı koyulmaktadır. Hastalığın ilk aşamasında bazı durumlarda hastaya çekilen röntgen filmi yeterli olmamaktadır. Bu durumlarda hastaya manyetik rezonans görüntüleme yapılmaktadır.
6. Diz Kireçlenmesi Tedavisi
Erken fark edilmesi durumu tedavi sürecini etkilemektedir. Hastanın, diz kireçlenme belirtileri göstermesi sonucu uzman hekime danışmaktadır. Hekimin gerekli muayenesi sonrası hastalığın tanısı koyulmaktadır. Eğer hastalık erken fark edilmişse hastanın yaşam tarzında yapacağı değişiklik yapmalı, ilgili egzersizleri yapmalı, baston kullanmalıdır. Hastanın ağrılarının artması ile hastaya ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca hastaya eklem içi enjeksiyonlar gerçekleştirilmektedir. Hastaya uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen hastanın ağrıları dinmiyorsa hastaya cerrahi işlem yapılmaktadır. Dizdeki kireçlenme sonucu hasta diz protez ameliyatı olmaktadır.
7. Diz Kireçlenmesi ve Diz Protezi
Hastaya uygulanan diz protezleri, diz kireçlenmesinin son raddeye ulaşması ve dizindeki ağrı şikayetinin bütün tedavi girişimlerine rağmen geçmediği durumlarda hastalara kesin çözüm olarak önerilmektedir. Diz ağrısının en sık rastlanan sebebi dizdeki kireçlenmesidir. Kireçlenme hastalığında uygulanan diz protezleri hasar gören eklemin görevini üstlenmektedir. Diz protezi ameliyatı olacak hastalarda herhangi bir yaş sınırı yoktur. Cerrahi işlemde amaç, hastanın yaşamış olduğu diz ağrılarını sona erdirmektir. Ameliyat öncesi hastanın şikayetleri uzman hekim tarafından dinlenmeli ve hastanın ameliyata uygunluğuna karar verilmelidir.
Diz Kireçlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diz Kireçlenmesi Neden Kaynaklanır?
Çeşitli nedenlerden dolayı diz ekleminin aşınması, yıpranması hastalığa neden olmaktadır. Ayrıca spor yaralanmaları, menisküs yırtıkları gibi travmalar sonucu da bu hastalık meydana gelmektedir.
Diz Kireçlenmesine Fizik Tedavi İyi Gelir Mi?
Dizde meydana gelen kireçlenme ağrılarının hafifletilmesi için hastaya fizik tedavi egzersizleri uygulanmaktadır. Hastaya uygulanan egzersizler kasları uyararak eklem sertliğini azaltmakta hastayı rahatlatmaktadır.
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Dizdeki kıkırdak dokunun bozukluğunu gidermek, hastanın diz kireçlenmesine bağlı olarak yaşamış olduğu diz ağrılarını sona erdirmek amacıyla diz ameliyatı yapılmaktadır.
Kireçlenmeye Yürümek İyi Gelir Mi?
Yürüyüş yapmak kasların güçlenmesi açısından son derece önemlidir. Ancak dizin aşırı zorlanması diz kireçlenmesini hızlandırabilmektedir.
Dizlerdeki Sıvı Kaybı Nasıl Anlaşılır?
Dizlerde meydana gelen sıvı kaybı kıkırdak aşınması ve azalmasıyla birlikte ortaya çıkmaktadır. Hastanın, diz ağrısı nedeniyle hareket kabiliyeti azalmakta ve yürümekte zorluk çekmektedir.
Diz Kireçlenmesinde Ameliyat Şart Mı?
Dizde meydana gelen kireçlenme hastalığı için öncelikli olarak hastaya ağrı giderci ilaçlar, fizik tedavi egzersizleri uygulanmaktadır. Ayrıca hastaya ağrılarını gidermek amacıyla enjeksiyonlar yapılmaktadır. Hastaya uygulanan tüm tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması halinde diz protez ameliyatı gerçekleştirilmektedir.
Diz Kireçlenmesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Hastaya diz kireçlenmesi nedeniyle uygulanılacak olan diz protezi ameliyatı süresi çeşitli faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Ameliyat süresi genel olarak 45 dakika 1 saat arasında gerçekleştirilmektedir.
Diz Kireçlenmesine Hangi Hareketler İyi Gelir?
Diz kireçlenmesi hastanın hayatını olumsuz etkilemektedir. Kireçlenme ağrılarının hafifletilmesi için hasta evde basit egzersizler yapmalıdır. Hastanın yapacağı egzersizleri uzman ortopedi hekimine danışması gerekmektedir.