Kalça Kireçlenmesi
Konu özeti: Kalça kireçlenmesi (koksartroz), 50 yaş civarında kalça ağrıları ile kendini gösteren bir hastalıktır. Sebebi belli değildir, doğuştan kalça çıkığı veya kalça gelişim bozukluğu olan kişilerde çok daha erken yaşlarda ortaya çıkabilmektedir.
Kalça kireçlenmesi hastalığının başlangıç dönemlerinde yorgunluk ağrıları görülmektedir. Daha sonra ağrılar otururken veya yatarken de hissedilmeye başlamaktadır. Eklem hareketleri gün geçtikçe kısıtlanmakta ve hastalar ayaklarına uzanmakta zorluk çekmeye başlamaktadır.
Yürüme mesafesi kısalır. İlerlemiş hastalıkta kalçada şekil bozukluğu ile ortaya çıkan bel ve diz ağrıları da hastanın günlük yaşamını son derece etkiler.
Hastalığın ilk dönemlerinde ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi şikayetlerin azalmasına yardımcı olurken ilerlemiş olgularda bu tedaviler ağrıları geçiremez ve cerrahi olarak tedavi edilmeleri gerekir.
Kalça Protezi Ameliyatı
Kişinin kalça kemiğinde bulunan top ve yuvadan meydana gelmektedir. Kalça eklemi, uyluk kemiğinin ucu yani femur başı top denilen bölümü tanımlanırken, kemik ve kıkırdaktan meydana gelen kısımda yuvayı tanımlamaktadır.
Kalça protezi ameliyatı, yıpranmış top ve yuvanın, bu kısma benzer özellikteki, yeni ve dayanıklılığı çok yüksek olan sentetik yapının değiştirildiği cerrahi operasyondur.
Hekimden hekime değişmekle birlikte ortalama 45 ila 120 dakika arasında sürmektedir. Her iki kalça aynı gün ameliyat edilebilir. Bazı özel durumlar haricinde herhangi bir destek kullanmadan 3. haftanın sonunda yürümek mümkündür. Ameliyattan bir ay sonra herhangi bir destek kullanmadan tam hareket sağlanabilmektedir.
Kalça Kireçlenmesinden Kaynaklı Kalça Protezi Kimlere Önerilmektedir ?
Kalçasında ağrı şikayeti olan ve yapılan bütün tedavi girişimlerine rağmen ağrıdan kurtulamamış hastalar içindir. Kalça protezi, kesin çözüm olarak önerilen tedavi şeklidir. Öncelikle diğer tedavi yöntemleri mutlaka denenmiş olmalıdır.
Kalça ağrısının en sık rastlanan sebebi kalçadaki kireçlenmedir. Kireçlenme, kalçadaki kıkırdak dokunun bozukluğu olarak tanımlanır. Doğumsal kalça problemi olan ve şiddetli kalça ağrısı çeken hastalarda kesin çözüm olarak kalça protezi uygulanabilir.
Protez yapılacak hastalarda yaş sınırı yoktur. 20 ile 90 yaş arasında gereksinim duyulan herkese yapılabilir.
Kalça Kireçlenmesi Tanımı
Kalça Kemiği veya eklemi kişi vücudunun ağırlığını taşıdığı için yıpranma, hasar görme ve bozulmaya en sık uğrayan eklem olmaktadır. Bu duruma tıp dilinde osteoartrit denmektedir. Günlük hayatta kalça kireçlenmesi olarak adlandırılmaktadır. Kalça ekleminin en fazla rastlanılan hastalığı olan kireçlenme tüm eklemlerde görülebilmektedir. Kalça ekleminin topu ve yuva olan kısmı portatif hareket yapabilmesi için kıkırdak yap ile kaplıdır. Bu yapı iki kemiğin birbirine ağrısız ve sürtünmesiz hareket olanağı sağlamaktadır. Kıkırdağın hasar gördüğü, bozulduğu veya aşındığı durumlara kalça kireçlenmesi denmektedir.
Hastalığın ilk belirtileri kişi uykudan uyandığında kasık kısmı veya uyluk kısmının ön ve arka cephesinde ağrı ve rahatsızlık hissiyatı vermektedir. Ağrı gündelik hareketler yapıldıkça artmaktadır. Çoğu kalça eklemi rahatsızlıkları bu belirtilerle belli olmaktadır. Doktor muayenesi ve röntgen çekilmeden hastalığın meydana geldiği söylenememektedir.
Ayakta tedavisi yapılamayan kalça kireçlenmesi ilerleyen yıllar içersinde ilerleyerek konforlu ve rahat yürümeyi bile imkansız hale getirebilmektedir. Hastalık için müdahaleye geç kalındığı durumlarda eklem etrafında bulunan kıkırdak kısım aşınmakta ve kemik kemiğe sürtmeye başlamaktadır. Kalça hareketleri yürüme, eğilme gibi gündelik fonksiyonlar tamamen yapılamaz hale gelmektedir. Bu durum daha da çok ilerlediği durumlarda kişinin adele kısmında zayıflık ve yetmemezlik durumu oluşmaktadır.
Yazı İçeriği
- Kalça Kireçlenmesi Nedir?
- Kalça Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?
- Kalça Kireçlenme Tanısı Nasıl Konur ?
- Kalça Kireçlenmesi Ağrısı Nereye Vurmaktadır ?
- Kalça Kemiğinde Kireçlenme Neden Olur ?
- Kalça kireçlenmesi Ameliyatsız Geçer Mi ?
- Kalça Kireçlenmesi Hangi Yöntemler İle Tedavi Edilir ?
- Kalça Kireçlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kalça Kireçlenmesi Nedir?
Kemik yüzeyini kaplayan kırkırdağın aşırı yıpranması veya bozulması ile zamanla kemiğin deformasyona uğraması olarak tanımlanmakta olan kalça kireçlenmesi vücutta ağırlığı taşıyan eklem olarak bilinmektedir. Ağırlığı taşıyan eklem gerek doğumsal gerekse sonradan belirli hastalık veya travmadan dolayı deformasyonlara bağlı olarak kireçlenme durumunda kalabilmektedir. Genel olarak orta yaş dönemi ve üzerinde görülmektedir.
2. Kalça Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?
Hastalık belirtileri daha çok diz kireçlenmesi rahatsızlığından daha az görülmesine rağmen, kişinin hayat kalitesi ve konforunu daha çok zorlaştırmakta etkilemektedir. Şikayetlerin çoğunluğu şiddetli ağrıdır. Gündelik fonksiyonları yapmakta zorlanma, oturup kalma, arabaya inme binme, merdiven inip çıkma gibi aktivitelerde şiddetli ağrı yaşanması hastalığın en önemli belirtilerinden biridir.
3. Kalça Kireçlenme Tanısı Nasıl Konur ?
Alanında uzman doktorun dikkatli ve kontrollü bir şekilde fizik muayene ile kalça ağrısının nereden kaynaklandığı konusunda fikri ve düşüncesi olabilmektedir. Kişinin ağrı hangi bölgedeyse ağrıları ayırt etmek amaçlı kişinin kalça eklemi röntgenine ihtiyaç duymaktadır. Doktor tam anlamıyla emin olamadığı durumlarda bilgisayarlı tomografi veya rezonans görüntüleme isteyebilmektedir. Uygun gördüğü taktirde kan tahlili yapılması gerekmektedir.
4.Kalça Kireçlenmesi Ağrısı Nereye Vurmaktadır?
Kişinin kalça kemiği veya eklemi kireçlenmesinin en önemli belirtisi olan şiddetli ağrı kalça eklem hareketlerini kişinin hayat konforunu etkileyecek kadar kısmaktadır. Genellikle önce ağrı sonra ise hareket kısıtlılığı ortaya çıkmaktadır. Şiddetli olan ağrı düşünüldüğü üzere kalçada değil ciddi anlamda kasık bölgesinde hissedilmekte ve dize doğru yayılabilme özelliği göstermektedir.
5.Kalça Kemiğinde Kireçlenme Neden Olur?
Kalça eklemi kireçlenmesine neden olan en önemli durumlardan bir tanesi yaş ve bir diğeri de fazla kilodur. Zaman ile doğru orantılı olan kıkırdak doku aşınmakta ve kayganlığını bundan dolayı da işlevini kaybetmektedir. Kişinin fazla kilosu ise eklemin ve bundan dolayı kıkırdakların üzerine daha fazla yük bindirerek aşınmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda çarpma, kaza veya düşme gibi kişiyi doğrudan etkileyen tranmatik olaylar, fazla kilolu veya normal doğum yapmak gibi faktörler kireçlenmeyi doğrudan etkileyen faktörler arasındadır.
6. Kalça kireçlenmesi Ameliyatsız Geçer Mi ?
Diğer hastalık türlerinde olduğu gibi kalça kireçlenmesinde de erken tanı ve tedavi ile ameliyatsız iyileşme kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kişinin anatomisiyle doğrudan orantılı olan kalça kireçlenmesi erken dönemde tespit edilirse fizik tedavi, egzersizler ile çok iyi sonuçlar verebilmektedir. Erken tedavi edilmez ve eğer hastalık ileri düzeyde tespit edilirse kişinin kalça protezi ameliyatı yapılması gerekmektedir.
Kireçlenmeyi doğrudan etkileyen faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir. Bunlar;
-
- Kişinin fazla kiloya sahip olması
- Çok uzun süre ayakta kalarak çalışması
- Kişinin oturarak dinlenmemesi
- Topuklu ayakkabıları fazla giyinmeleri gibi sebeplerdir.
7. Kalça Kireçlenmesi Hangi Yöntemler İle Tedavi Edilir?
Kişiye kalça kireçlenmesi tanısı konulduktan hemen sonra alanında uzman doktor eklemin bulunduğu duruma göre ilaç, egzersiz, fizik tedavi veya eklem içi enjeksiyonlar ve protez uygulamaları veya operasyonları uygulamaktadır. Hafif veya orta şiddetli vakalara cerrahi tedavi kullanılmayan yöntemler ile eklemin aşındığı veya hasarının fazla olduğu şiddetli ve ağır vakalarda protez uygulamaları uygulanmaktadır.
Kalça Kireçlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kalça Kireçlenmesi Ne Kadar Zamanda Oluşur?
Kalça kireçlenmesi genel anlamda uzun zaman içerisinde gün geçtikçe gelişmekte olan hastalık türüdür. İki tip kalça kireçlenmesi mevcuttur. Bunlar, Primer kalça kireçlenmesi ve seconder kalça kireçlenmesidir. Primer kalça kireçlenmesinde, daha çok parmakları, omurgayı, kalçayı ve dizleri kapsamaktadır. Seconder ise kıkırdak yapısına doğrudan zarar veren hastalıklara entegre olmaktadır.
Kalça Kireçlenmesinde Total Kalça Protezi ?
Kalça ekleminin kullanılamadığı ve ilerlediği durumlarda protez tedavilerinden yararlanılmaktadır. Total Kalça protezi hastanın yaşamının daha sağlıklı ve konforlu şekilde devam edilebilmesi için uygulanmaktadır. Total kalça protezi ameliyatı ile tamamen deforme olan kıkırdak eklem yüzeyi değiştirilmekte ve yapay bir eklem yüzeyi oluşturulmaktadır.
Kalça Kireçlenmesi Egzersizler Nelerdir?
Hastalık durumunda, kıkırdak yapının güçlenmesi amaçlanmaktadır. Salon bisikleti, yüzme, su aerobiği gibi egzersizler ile yapılan hem kas kuvveti korunmakta olup hemde eklem hareketleri korunabilmektedir.
Kalça Kireçlenmesi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kişinin hareket etmesiyle azalmakta olan eklem sertliği ve hareketinin kısıtlığından, Eklem büküldüğünde ses geldiği durumlarda, Eklemin etraflıca şiştiği durumlarda, Şiddetli ağrı olduğu durumlarda kireçlenmeden şüphelenmesi normaldir.
Kalça kireçlenmesi ağrısı nereye vurur?
Kalça kireçlenmesi belirtilerinden en önemlisi kalça eklem hareketlerinde oluşan şiddetli ağrılardır. Öncelik olarak ağrı başlangıcıyla hareket kısıtlığı ortaya çıkmaktadır. Ağrı düşünüldüğü gibi kalçada değil daha çok kasıkta hissedilmektedir. Diz kısmına doğru yayıldığı görülmektedir.
Kalça Kireçlenmesi Bele Vurmakta Mıdır?
Kalça ekleminde oluşan kireçlenme sorunun sebep olduğu ağrının genel anlamda dize vurması sonucunda hastalık teşhisi konulmaktadır. Kalçada diğer hastalıklar ile bel kaynaklı ağrılarda kalça bölgesinde ağrıya sebebiyet vermektedir.